לקוחות ועמיתים יקרים,
הענקה של אופציות ומניות לעובדים היתה ונותרה מנגנון תגמול מקובל מאוד בחברות היי טק רבות, החל מחברות סטארט-אפ צעירות ועד לחברות ציבוריות, זאת חרף ירידה מסוימת בהיקף ההענקות בשנה האחרונה, על רקע המצב בשוק ההיי טק הישראלי.
כידוע, סעיף 102 לפקודת מס הכנסה (“סעיף 102“) מסדיר את הנושא של הענקת אופציות או מניות לעובדים וקובע, בין היתר, מספר מסלולי מס שונים לצורך מיסוי ההכנסות הנובעות מהן. מסלול המס המיטיב ביותר מבחינת העובדים הינו מסלול רווח הון המאפשר לעובדים ליהנות משיעור מס מופחת בכפוף לעמידה בכל תנאי המסלול (כגון החזקת האופציות/מניות בנאמנות למשך תקופה בת שנתיים לפחות).
כהשלמה להוראות סעיף 102, הותקנו גם כללי מס הכנסה (הקלות מס בהקצאת מניות לעובדים), התשס”ג-2003 (“הכללים“) אשר כוללים בעיקר הוראות “טכניות” שונות הקשורות ביישום סעיף 102, למשל בכל הנוגע למינוי נאמן (הנדרש לחלק ממסלולי המס), הודעה על אימוץ תוכנית הענקה, דיווחים על הענקות של אופציות/מניות ואירועים אחרים (דיווחים שוטפים), אופן ניכוי המס במקור, וכיוצ”ב.
לאחרונה, ביום 17.9.2024, פורסם ברשומות תיקון לכללים. תיקון הכללים נועד לאפשר לרשות המיסים לפקח על אופן מתן וניצול הטבות המס בעת הענקת אופציות/מניות לעובדים בצורה יעילה יותר. מועד כניסתו לתוקף של התיקון הינו 1.1.2025, והוא יחול לגבי כל התוכניות שתוגשנה לאישור פקיד השומה ולגבי כל הדיווחים שיוגשו לפקיד השומה החל מאותו מועד. כמו כן, בכוונת רשות המיסים לפרסם להבנתנו בקרוב חוזר מקצועי הנוגע לתיקונים שנעשו, ובכלל זה אפשרות להגשת תוכניות באמצעות מערכת מקוונת.
עד היום, חברה שהיתה מעוניינת להעניק אופציות/מניות לעובדיה במסלול רווח הון נדרשה לשלוח לפקיד השומה, לפחות 30 ימים לפני ביצוע ההענקה, הודעה על הקצאה, ולצרף לה 3 טפסים. בפועל, ההודעה הזו בדרך כלל נשלחה לפקיד השומה על ידי הנאמן ולא דרשה קבלת מענה או אישור מפקיד השומה. בכך בדרך כלל גם הסתיים הממשק של החברה עם רשות המיסים סביב אישור התוכנית. נוסיף ונזכיר, כי בשנים האחרונות רשות המיסים אף ויתרה לחברות ולנאמנים על הצורך להגיש דיווחים שוטפים לגבי התוכניות כפי שנדרש לפי לשון הכללים, ואפשרה להם להסתפק בניהול מרשם פנימי.
במסגרת התיקון לכללים הוכנסו השינויים הבאים בפרוצדורה הזו:
– על מנת לאשר תוכנית אופציות/מניות במסלול עם נאמן יהיה צורך להמשיך להגיש “בקשה לאישור תכנית הקצאה” (החלפת המינוח הקודם של “הודעה על הקצאה”) 30 ימים לפחות לפני ביצוע ההקצאה (לא חל שינוי מבחינת המועד). הגשת הבקשה צפויה כאמור להתבצע בעתיד באופן מקוון באמצעות מערכת ייעודית אשר תושק ע”י רשות המיסים, ואשר תקל על הפיקוח על התוכניות.
צירוף שאלון: לבקשה לאישור תכנית הקצאה יהיה צורך לצרף טופס נוסף (מעבר לטפסים הקודמים שנדרשו) שהינו שאלון ארוך הכולל שאלות שונות לגבי התוכנית והחברה (“השאלון“). כך, לדוגמא, החברה תתבקש לפרט במסגרת השאלון לגבי תוכניות הטבה קודמות שאימצה ומסלולי המס שנבחרו בהן.
השאלון מתייחס באופן ספציפי לחלק מהדרישות המהותיות, והשמרניות למדי, שנקבעו לאורך השנים האחרונות על ידי רשות המיסים, לעניין תוכניות אופציות לעובדים. כך למשל, החברה נדרשת לציין במסגרת השאלון האם תוכנית האופציות עומדת בדרישות הבאות:
המניות שיוקצו לעובדים במסגרת תוכנית האופציות צריכות להיות מניות רגילות, המעניקות זכות להצבעה, זכות לדיבידנד, זכות למכור את המניה וזכות לקבלת נכסים בעת פירוק החברה.
• ההבשלה (vesting) של האופציות צריכה להיות תלויה ביעדים קבועים, מדידים ומוגדרים מראש.
• אסור שהאופציות יפקעו במועד סיום ההעסקה של העובד.
• אסור שהאופציות יהיו כפופות לאופציית Call או Put או שיהיו ניתנות לפדיון במזומן.
ניתן להניח שחברה שתציין במסגרת השאלון כי תוכנית האופציות שלה אינה עומדת באיזו מהדרישות שלעיל, בקשתה תבחן בצורה מחמירה יותר.
במסגרת התיקון נקבע גם כי כל שינוי באחת מהתשובות לשאלון ייחשב לתוכנית הקצאה חדשה שיש להגיש לגביה בקשה חדשה לרשות המיסים.
• השאלון מתייחס גם לאפשרות שבה ההוראות הרלוונטיות לסעיף 102 יוסדרו במסגרת “נספח ישראלי” לתוכנית אופציות בינלאומית. פרקטיקה זו נפוצה בחברות היי טק גלובאליות רבות שמעוניינות להעניק אופציות/מניות מכוח סעיף 102 לעובדים הישראלים בקבוצה, ובפרט במקרים שבהן החברה האם בקבוצה מאוגדת מחוץ לישראל.
• החברה והנאמן (אם יש) יידרשו לקיים את חובות הדיווח השוטפות (רבעוניות ושנתיות) הקבועות בכללים (אלו שלא נדרש קיומן בפועל בשנים האחרונות) לגבי התוכניות (דיווחים במסגרת טופסי 146 ו-156). יש להניח כי הדיווחים יתבצעו באופן מקוון כאמור.
אנו עומדים לרשותכם לכל שאלה בנושא ומאחלים לכם וליקיריכם ימים בטוחים ושקטים. משרדנו מציע ייעוץ וליווי משפטי כולל של תאגידים ויחידים בקשר לכל היבט הנוגע להענקות של אופציות/מניות והטבות אחרות לעובדים.
לייעוץ בתחום התאגידי והעסקי ניתן לפנות לעוה”ד מרים זלצמן, שותפה במחלקת ההייטק:
מרים זלצמן, שותפה
מחלקת ההייטק
טל: 03-5670700
miriam.zaltsman@s-horowitz.com
לייעוץ בתחום המס ניתן לפנות לעוה”ד אופיר קפלן, שותף במחלקת המיסים:
אופיר קפלן, שותף
מחלקת מיסים
טל: 03-5670838
ophirk@s-horowitz.com